ORANGkuat

Wednesday, May 25, 2011

Chocolate Moist Cake . ( kukus )

hai semua !! ahaha . harini tambah lagi satu resepi kat blog busuk i ni .Choc Moist Cake . dah lama i teringin nak buat . tapi asyik-asyik tangguh ja . then harini tercapai jugak . nak buat untuk minum petang ni . hee :) tapi serius , cake ni senang sangat . tak meragam-ragam pun . kira kalau korang buat , mesti jadi punya . cubalah tau .




hee :) amacam ?? stylo tak ? ini pun kalau ikutkan tak berapa nak cantik sangat . biasalah first try . okelah , kalau korang nak cuba buat , ni i sediakan resepi . SELAMAT MENCUBA   :)

BAHAN-BAHAN KEK

250g mentega
1 cawan gula kastor * i kurangkan
1 cawan gula perang * i kurangkan
4 biji telur gred A
1st esen vanilla
1 cawan susu segar suam * i gantikan dgn susu pekat yang dibancuh suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko

BAHAN-BAHAN TOPPING

150g coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar mentega

CARA-CARANYA

1 . Griskan loyang dengan mentega dan panaskan kukusan . Ayak tepung bersama dengan serbuk koko .
2 . Pukul mentega bersama gula kastor dan gula perang hingga kembang . Masukkan esen vanilla dan pukul lagi .
3 . Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang .
4 . Masukkan susu dan tepung yang diayak secara selang seli . Pukul hingga sebati .
5 . Masukkan dalam loyang dan tutup loyang dengan aluminium foil . Kukus selama 1setengah jam . Biarkan sejuk sebelum keluarkan kek dari loyang .
6 . Untuk membuat topping pula , masukkan coklat masakan , susu pekat , air panas dalam periuk hingga double boiler dan cair . Padamkan api dan masukkan mentega . Kacau hingga sebati .
7 . Curahkan coklat atas kek yang telah sejuk dan hiaskan mengikut citarasa masing-masing .
8 . Ianya lebih sedap jika disimpan terlebih dahulu dalam peti sejuk .

* I nasihatkan , kalau korang nak buat topping , kek tu kurangkan manis dari biasa . Kalau taknak letak topping , buat ikut resepi diatas . okelah , Gud Luck tau !! bubbye !!

3 comments:

Srikandi Cinta said...

oh tolg2, tergode n tertarik dgn kek tu.. yummy :)

ieka K A M A L said...

senang je buat dia .. cubalah ! :)

вʋ∂αϰ мɛяɛиϰ said...

esok bawak kad kolah , nak mkn , lapaq aa . hehe