ORANGkuat

Thursday, May 19, 2011

Ayah III

Hye semua !!
Korang sihat ?? harap-harap macam tu lah ye .
Eyh , ingat lagi tak pasal entry Ayah II tu ? I janji nak sambung cerita kan ?
Haiish , seriously maam malas nak story pun ada . * rasa macam tade yang nak baca .
Yelah , blog I ni rasa macam I sorang je baca -.-‘

Dari facebook .
Dari chatbox .
Weyh , seriuslly terharu kot .
Ada jugak yang nak singgah blog buruk i ni .
Okelah , I nak mula cita ni . duduk semua ,tangan dedua tongkat dagu . -.-‘
Hee J


Detik pertemuan ;
Masa tu kitorang adik-beradik semua ada rumah . I tengah masak time tu . bihun sup kalau tak silap .
Then tengah dok syok masak sambil nyanyi lagu Ella , abang I panggil . ada orang dating  datang  katanya . I pun anginlah . macamla diorang taleh uruskan . selalu ok je . haish . I pun pegilah depan sambil bawak senduk sup . ok , mmg ada orang yang I tak kenal datang . ramai pulak tu .
 *nak masuk minang I ke hape ? ^^’ DUSH !

Tapelah , kitorang jemput diorang masuk dulu . duduk dulu .
then , ada seorang pakcik mulakan . dia  tanya “ ni saiful , muslim , zulaikha ke ?? “
abang I jawablah ‘ya’ . bila dah dengar macam tu , pakcik ni terus mengaku yang dia ayah pada kami semua . hah ! GILA !
kalau korang jadi I , korang rasa macam mana ? 16tahun menghilang tanpa khabar berita sikit pun , tup-tup datang rumah mengaku kata ayah .
apa korang rasa ??

then I mintak diri pergi dapur . nak bancuh air then nak tengok sup tadi -.-‘
sambil dok bancuh-bancuh air , macam-macam persoalan yang timbul .
‘kenapa sekarang ? bukan 10tahun lepas , 8tahun lepas takpun tahun lepas ? masa arwah Makngah ada lagi ?’
‘betui ka aku ada ayah lagi?’
Haiish … kalau dilayan perasaan ni memang sampai subuh esok pun tak siap air tu .
Dahlah , I pegilah hantar air tu dengan satu jawapan . 1 rasa .
I ajaklah diorang semua minum . then I kata I nak hidangkan diorang bihun sup .


Then abang-abang datang dapur . nak tolong I katanya . chaiit!! Nampak benor nipunya ..
Abang I yang sulung tu tanya I apa yang I rasa . I nak terima ke tak ?
Bila dia tengok I diam je , dia kata kat I ;
‘ adik , buruk mana pun dia . jahat mana pun dia . dia tetap ayah adik . ayah kita semua . masih berbin dan bintikan nama dia . kita pun dah takdak  sapa adik . terimalah dia . pasal kisah dulu-dulu , itu semua kerja Allah . kita takdak hak nak menghukum dia ‘
I senyum tengok abang I . Alhamdulillah .
Itu ja yang I mampu katakan .

---------------------------------
Kitorang tukar-tukar num fon lepas makan .
Then , diorang mintak izin nak balik . masa berhadapan dengan ayah I tu , tetiba terdetik ;
‘ eyh , aku boleh salam dia ke ha ? ‘
Astaga , dia ayah kamu Zulaikha . I buang jauh-jauh persoalan tu .
Masa salam tu , dia gengam tangan I sambil renung mata I .
Dia mintak maaf . Ya Allah , hati  mana tak terusik . I rasa macam nak nangis depan dia jugak .
*nasib teringat muka buruk I bila nangis -.-‘
Oke, cancel nangis .
Then I senyum kat dia . eyh , ayah I .

Dah semua balik , kitorang semua jadi pendiam .
Haha .
‘ macam mimpi ‘ itu je yang terkeluar dari mulut I .
Dahlah ! nak kemas meja . hee -.-‘

--------------------

Hah ? macam mana ??
Dah tau cerita ? eyh , kalau koranglah , apa reaksi korang ??
-.-

3 comments:

APEX said...

kalau reaksi Apex, emmm.... gembira siot, pastuu rasa nak lempang dia laju2... ahahahaa...^_^V

ieka K A M A L said...

ahaha.haaiiish !! bagi lah semangat :) apalah apex ni .

APEX said...

huhuhu... skadar b'canda... kikikii...