ORANGkuat

Saturday, December 24, 2011

UJIAN :')


Assalamualaikum wbt. Salam 1Malaysia. Hey korang! Sihat?? Alhamdulillah..semoga semuanya dibawah lindunganNya. I? Alhamdulillah jugak.  Makin hari makin sembuh. Makin hari makin kuat kot. Mesti korang tertanya-tanyakan,I sakit apa ye?? Hee J

Actually, I terlibat dengan satu kemalangan. Teruk tu taklah, tapi sakit tu, sampai harini lah jugak. 18hb November  2011. Dah dekat sebulan jugaklah. Nak elak dari teruk dilanggar, I pulak yg lagi teruk. I nak elak dari dilanggar oleh orang mabuk , tapi last-last orang tu takde pape, I pulak yg sakitnya. Yang lebih sakitnya bila orang tu boleh pulak pegi je macam tu. Terlentanglah I sorang-sorang. Dah macam nangka busuk pun ada.

Kalau I nak kata kat China je orang ramai boleh ignorekan orang yg excident,  rupanya I silap besar haritu. Rupanya kat Malaysia pun ada jugak manusia yang macam tu. Even tak semua, tapi I rasa nak menangis je time tu. Terkapai-kapai I mintak tolong diorang alihkan moto yang hempap I tu. Tapi boleh pula diorang tengok then terus macam tu je. Bukan 1, tapi dalam 4buah kereta jugaklah. Dalam 15minit lepas tu, barulah ada yang membantu. Itupun nasib I lah ada makcik yang lalu kat situ. Dialihnya moto I, diheretnya I ketepi dan dia jugaklah yg tolong dapatkan bantuan. Terima kasih Ya Allah. Terima kasih makcik.

I ditahan wad sebab kaki I disahkan patah. Masa tu I rasa macam biasa je. Sakit tu memanglah sakit. Tapi bila tengok ramai yang datang melawat I, hilang semua sakit tu. Kalau dulu, I rasa macam takde sapa-sapa, tapi bila jadi macam ni, baru I tahu,ramai yg masih sayangkan I. Doktor pakar sahkan yang tulang kaki I hancur sikit. Jadi I terpaksa jalani pembedahan untuk masukkan besi dan gantikan tulang yang hancur tu dengan tulang pinggang I. Perasaan masa tu?? Tak payah ceritalah punya kecut.

21hb Nov pembedahan dijalankan. Operation yg mengambil masa selama 6jam. I separuh sedar, terketaq-ketaq dalam bilik tu. Hee J I tak rasa apa-apa pun time tu, yang I dapat rasa, waktu diorang ambik tulang pinggang ni. Ngilu tau. J Semuanya berjalan dengan lancar, masa I dalam bilik pulih, ubat kebas mula hilang. I pun mulalah lembik. Doktor berikan I bantuan oksigen sebab nafas I mula tak stabil. Dan yang paling I tak tahan, time doctor tebuk kaki I untuk masukkan tiub vakum. Perggh.tebuk hidup-hidup kot! Sakitnya Tuhan je taulah. Vakum tu berfungsi as penyedut darah-darah beku. Sakit?? Memang itulah yg paling sakit antara semua.

I dihantar balik ke wad. Vakum tu masih lg tergantung pada kaki i. masa tu I dah mula kalah,I menangis jugaklah akhirnya. Seriously, sgt2lah sakit. I dah mulai lemah, nurse terpaksa uruskan semuanya. Masa tu, takde lg dah perasaan malu. Sebab rasa sakit lg melampau rasanya. Vakum tu ada pada I selama 8jam,sepanjang tu jgklah I reyau.hahaha J merayu-rayu I kat doctor cabutkan benda alah tu, last-last cabut jugak.

Lepas je cabut, barulah I boleh senyum. Makan pun barulah lalu. Dan esoknya I gagahkan jugaklah diri jalan guna tongkat. Sebab doctor kata, if I boleh jalan guna tgkat, I bolehlah keluar. Sakit tu memanglah, tapi terpaksalah jugak berlakon. I dah bosan tidor wad. Dan esoknya I dah boleh balik. Masa tu punyalah bersemangat. Cuma yang tak berapa nak bersemangat, bila terpaksa balik menyusahkan orang.



3 comments:

Gadis Kaca Mata said...

alololo...sian ieka.sabar ea.tu semua dugaan dari Allah.you still have them to help you.be strong dear. =)

Nursyahira izzati Ngadimon said...

eyraa doakan akk cepatt baikk ! baikk 100% okayyyy :D

meLLy! said...

awak, cepat cepat sembuh. :'( jadi orang yang tabah ye.